Altético Madrid hírek, érdekességek

Mundo Atlético

Mundo Atlético

Bajnokok Ligája? Ez csak természetes!

2020. július 13. - KrisMadrid

Szombat este a Betis elleni 1-0-s győzelemmel biztossá vált, hogy az Atlético Madrid a következő szezonban is résztvevője lesz a Bajnokok Ligájának. A Matracosok sorozatban nyolcadik alkalommal indulhatnak a legmagasabban jegyzett európai klubtornán, ami egyben a Simeone-korszak jelentőségét is mutatja.

Korábban ugyanis, a klub egész története során szerepeltek ennyiszer a sorozatban, hiszen az Atlético összesen tizenhatszor vett részt a BEK-ben illetve később a BL-ben. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokáig csak a bajnokok vehettek részt ebben a versenykiírásban, de ha az utolsó 24 évet nézzük -amikor már több csapat is részt vehet a BL-ben a főbb bajnokságokból-, a javulás akkor is szembetűnő. Az 1997 és 2013 közötti tizenhat évben mindössze kétszer vehettek részt a BL-ben, az elmúlt nyolc évben pedig ugyebár nyolcszor.

Diego Simeone a 2011-12-es idény közepén vette át a csapatot és első (fél)szezonjában ugyan még nem sikerült a BL-be kvalifikálnia az együttest, de az ötödik helyig illetve Európa Liga győzelemig azért elvezette a Matracosokat. Ezt követően azonban mindegyik teljes idényében sikerült BL-t érő helyen végeznie sőt, a harmadik helynél nem adta alább egyszer sem. Ráadásul 2014-ben bajnokságot, míg 2018 és 2019-ben ezüstérmet szereztek. 

A jelenlegi szezon azonban némileg komplikáltabb volt az előzőeknél. A bajnokság első részében igencsak hullámzó teljesítmény jellemezte az együttest, így nem is volt nagy meglepetés, hogy a koronavírus miatti kényszerszünetet a hatodik helyen töltötték. A bajnokság nagy részében tehát közel sem volt garantált, hogy idén is odaérhetnek az első négy hely valamelyikére. Az Atléticónak mondhatni jól jött a három hónapos leállás, aminek ráadásul abban a tudatban futhattak neki, hogy utolsó meccsükön nem mást, mint a BL címvédő Liverpoolt múlták felül.

Talán az így szerzett önbizalomnak is volt köszönhető, hogy a bajnokság június közepi visszatérése óta egy teljesen kicserélődött Atléticót láthatunk. A mutatott játék persze nem egyszer hagyott kívánni valót maga után, de a kilenc forduló alatt szerzett hat győzelem és három döntetlen azért önmagáért beszél.

A fő célt, a BL-indulást, és az ezzel járó nagyjából 100 millió eurós garantált bevételt tehát sikerült kiharcolni. Ha nem így történt volna, az pénzügyi szempontból komoly érvágás lett volna a klubnak. Nem véletlen, hogy amikor a csapat a hatodik hely környékén szerénykedett, már a lehetséges távozókról ment a spekuláció, hogy a kieső bevételt pótolni tudják.

A hátralévő két fordulóban tehát már némileg megnyugodva játszhatnak Moratáék. A bronzérmet azért illene így is begyűjteniük az ellen a Getafe és Real Sociedad ellen, akik a kényszerszünet alatt a legfőbb riválisoknak tűntek a Bajnokok Ligájáért folytatott harcban, de azóta alaposan visszaestek. 

 

 

süti beállítások módosítása